Soga om Brøsjø

Det var en gang ei jente, som var så glad i tog. Storebrødrene hennes lekte med modelltog, men hun var for lita, og fikk ikke være med. Da hun ble gammel nok, hadde brødrene solgt togene. Etterhvert ble hun mor til et par sønner. Nå har jeg en god grunn til å begynne å kjøpe modelltog, tenkte hun, da de ble passelig store. Men de var dessverre ikke særlig interessert i tog. Senere fikk hun en sønn til, og han indoktrinerte hun med å kjøpe Lego Duplo-tog allerede før han fylte året.

Da gutten var 6 år, fant de ut at de hadde så lyst på en jernbanestasjon, ikke modell, altså, men en ordentlig en. Moren ringte til NSB, og spurte om de hadde noen til salgs. Det hadde de kanskje, men de visste ikke helt når. Så moren fortsatte å ringe og mase på NSB. Etter et drøyt år, fikk hun vite at nå var det en stasjon til salgs. I mars i 1998 reiste de i fem timer med toget, for å se på stasjonen. Den var ganske forfallen, men siden moren liker å restaurere gamle hus, fant de ut at de gjerne ville ha den.

Det var flere som var interessert, en av dem var interessert nok til å by på stasjonen. Etter flere budrunder, og noen uker i spenning, fikk moren vite at de hadde fått tilslaget. Men det var mye papirarbeid, og det tok lang tid før alt var helt i orden. De fikk lov til å ta ibruk stasjonen i mai 1998, og 1. januar 1999 overtok de den offisielt.

Stasjonen heter Brøsjø, og ligger i Kroken, 4 km sør for Neslandsvatn i Drangedal kommune. Sørlandsbanen går rett forbi, og mor, sønn og besøkende er stadig vekk ute på perrongen og vinker til lokførerne.

På andre sida av jernbanesporet, er det ei elv som heter Brøsjøelva. Der er det abbor og ørret. Det er mange fiske- og badevann i nærheten, skoger med sopp og bær, og fint terreng for turer til fots og på sykkel. Det er kort vei både til alpinsenter og til Sørlandskysten, og ikke altfor langt til Sommerland i Bø.

Slik så det ut idet vi "tyvstartet" oppussingen sommeren 1998.

Julen 1998 var vi totalt 9 familiemedlemmer på Brøsjø, derav 8 samtidig. Primitivt, men trivelig.

Nedenfor er det noen bilder av stasjonen, tatt på litt avstand.


Bilde av Brøsjøelva
Brøsjøelva med stasjonen i bakgrunnen
Bilde av stasjonen
Stasjonen sett fra øst
Jernbanesporet med stasjonen sett fra sør
Jernbanesporet med stasjonen sett fra sør


Laget av Rusket 04.09.98.
Sist oppdatert 09.02.03